Sağlık

Ramazanda beslenme nasıl olmalı? ramazanda beslenme

Ramazan ayı beslenme ve yaşam tarzının değiştiği bir dönemdir. Öğün sayısının azalması, yaklaşık 14-15 saatlik açlık süresi, günlük güç alımının, besin çeşitliliğinin ve sıvı tüketiminin azalması gibi beslenme değişiklikleri yeterli ve dengeli beslenmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle iftar ve sahur dahil olmak üzere en az 2 öğünü sağlıklı besinlerle tamamlamak değerlidir.

Ramazan ayında düzenli propolis tüketimi kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Bee Works Uzman Beslenme Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, konu hakkında şunları söyledi:

İftara yakın çok düşük seviyelere düşen kan şekeri, iftar yemeğiyle birlikte hızla yükselmeye başlar. Doymama ve tatlı tüketme ihtiyacı kan şekerinin hızla yükselmesinden kaynaklanır. Tip 2 diyabetli bireyler üzerinde literatürde yer alan bilimsel araştırmalar, düzenli propolis tüketiminin kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Mevsim geçişine denk gelen ramazan ayında fenolik ve flavonoidleri diyete dahil etmek ve normal kan şekerini desteklemek için yetişkinlere her gün en az 20 damla saf Anadolu propolisi içeren bir ekstrakt tüketmelerini öneriyorum.

SAHURU ATLAMAMAK ÖNEMLİDİR!

Sahur, günü daha verimli geçirmek için gereken güç ve protein ihtiyacını karşılaması açısından değerlidir. Beslenme Uzmanı Dilara Koçak, “Sahur öğününü atlamak, açlık süresini uzatabilir, kişinin gün içinde daha yorgun, halsiz ve bitkin hissetmesine neden olabilir ve metabolizma hızını yavaşlatabilir. Bu nedenle sahur yemeği yemek kesinlikle yardımcı olur” diyor. Ramazan ayını daha rahat geçirmek için.” Sahur için süt, yoğurt, peynir, yumurta, yulaf, tam tahıllı ekmekler, polen, arı ekmeği, meyve vb. ürünlerden oluşan hafif bir kahvaltı önerilir. Şarküteri ürünleri gibi yüksek yağ ve yüksek tuz içeren besinlerden kaçınılmalıdır. Sahuru tatlı ile bitirmek isteyenler çiğ bal kullanırlar. Tüm besin içeriği korunarak sahur sofralarını tatlandırabilir.” şeklinde konuştu.

Uzun süreli açlık nedeniyle gün içinde zorluk yaşayan bireylerin kendilerini daha uzun süre tok tutacak lif ve protein içeriği yüksek besinler tüketmelerini öneren Bee Works Uzman Beslenme Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, “Tam tahıl ekmek, yulaf, meyve, sebze ve kompleks karbonhidrat içeren polenler sahur öğününe dahil edilebilecek besinlerdir. Literatürde tek tam besin olarak bilinen polen; A, C, E, D, K ve B küme vitaminleri, amino asitler, yağlar, lifler, karbonhidratlar, proteinler, polifenoller, fenolik ve flavonoid bileşenler, çinko, selenyum, magnezyum, kalsiyum, demir gibi değerli mineraller ve tüm gerekli besinler. doğal olarak içerir. Araştırmalar, polenin yaklaşık %30 oranında protein içeriğine sahip olduğunu göstermektedir. Ramazan ayında oluşabilecek vitamin ve mineral eksikliklerine karşı sahurda 2-4 tatlı kaşığı polen tüketerek daha uzun süre tok kalmanıza katkı sağlayabilir, vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılamanıza temel oluşturabilirsiniz.

İFTAR SONRASI 15 DAKİKA ARA

Kan şekeri iftar saatine yakın çok düşük seviyelerde olduğu için iftar vakti ile birlikte kısa sürede bol miktarda besin tüketme isteği oluşabilir. Beslenme Uzmanından alınan bilgiye göre, dengeli ve yeterli bir iftar yemeğinde, kudret içeriği ağır olmayan yiyecek ve içeceklerin küçük porsiyonlarda tüketilmesi gerekir. İftardan sonra 1 büyük bardak su, ardından bir tas çorba, ardından medyum 10-15 dakika tüketilmesi tavsiye edilir. Ana yemekten sonra salata/sebze tüketmek de değerlidir. Gün içinde düşük olan kan şekerinin ani yükselmesini ve iftardan sonra yaşanabilecek yorgunluk, halsizlik ve uyku halinin önüne geçmek için ana öğünde aşırıya kaçılmamalı ve mümkün olduğu kadar çok çiğnenmeli ve yavaş yenir. Kızarmış ve yağlı yiyecekler yerine ızgara, fırın veya tencerede pişirilen yiyecekler tercih edilmelidir. Ramazan pidesi de kontrollü tüketilmesi gereken besinlerden biridir.

DANA EKMEĞİ TAVSİYESİ

Bee Works Uzman Beslenme Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı’nın ifadesinde şu ifadeler kullanıldı:

Arı ekmeği doğal probiyotik bir besin olduğu için iftar sonrası ara öğünlerde tercih edilebilecek doğal bir besindir. Anadolu arı ekmeği, içeriğindeki probiyotik mikroorganizmalar sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Orta öğünlere 1-2 tatlı kaşığı BEE’O Arı Ekmeği eklenmesi tavsiye edilir.

BAL TÜKETİMİ ÖNEMLİ!

İftar ve sahur arasında yeterli su/sıvı alımının sağlanması dikkat edilmesi gereken en değerli noktalardan biridir. Bee Works Uzman Beslenme Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, “İftardan sonra şeker ve şekerli besinleri tüketme eğilimi artıyor. Öte yandan iftardan sonra tatlı ihtiyacınızı bastırabilir ve özellikle Ramazan ayını daha sağlıklı geçirebilirsiniz. şerbet gibi ağır tatlılar yerine çiğ bal ve çiğ bal içeren tariflerle.”

Ramazan ayında mide ve bağırsak sorunları yaşanabileceğinden sıvı ihtiyacını karşılamak için günde en az 2-2,5 litre su, ayran, sade maden suyu, kefir vb. tüketimi dikkate alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort