Güneşli günlerde ya da yüksek sesle ağladığımızda gözümüzün imdadına yetişen güneş gözlükleri hayatımızın nadide bir parçası. Ne yazık ki güneş gözlükleri hakkında çok az şey biliyoruz, ancak onları asla yanımızda bırakmıyoruz. Ama güneş gözlüklerinin kısa tarihini anlattığımız bu içerikle bilmediğiniz hiçbir şey kalmayacak! O zaman seni bu tarafa alalım. ?
Kaynak: https://www.historyextra.com/period/m…
Gözlerimizi güneş ışınlarından korumak ya da tarzımıza renk katmak için kullandığımız güneş gözlükleri günlük hayatımızın vazgeçilmezlerindendir.
Günlük hayatımızda her zaman kullandığımız diğer eşyalar gibi güneş gözlüksüz bir dünya düşünemiyoruz. Biz de bu yüzden bu gözlüklerin kısa tarihçesine bir göz atıp detayları incelemeye karar verdik! Buyrun… ?
Güneş ışığından korunmak için yapılan bilinen ilk gözlük türü yaklaşık 2000 yıl önce Eskimolar tarafından icat edildi.
Mors dişleri, karaya vurmuş tahta oymalar ve ren geyiği boynuzları kullanarak yaptıkları bu ‘güneş kremleri’, kardan yansıyan yoğun parlaklığı da engelledi. Hatta camların dışına is ve barut sürerek ekstra önlem almışlar. Gözlüklerdeki ince boşluk çizgileri etraflarını görmeleri için yeterliydi ve odaklanmalarını kolaylaştırıyordu.
Elbette, gözleri korumanın yaratıcı bir yolunu bulan tek insan Eskimolar değildi. Roma İmparatoru Nero da benzer bir şey kullanmıştı.
‘Natural History’ adlı eserinde bahsedildiği gibi Nero, gladyatör dövüşlerini izlerken gözlerini rahatsız eden güneşi engellemek için cilalı doğal taşları kullanmıştır. Bu inceltilmiş taşları gözlerinde tutacak bir tahlil bulmuştu ama pek işe yaramamıştı. Ne yazık ki tarihin gördüğü en değerli ve verimsiz analizlerden biriydi bu…
Bir başka örnek de 12. yüzyılda Çin tarafından icat edilen güneş gözlükleridir.
Bu camlar, kuvars taşlarından yapılmış koyu renk camlara sahipti ve genellikle ceza mahkemelerinde kullanılıyordu. Gördüğünüz gibi amaç güneş ışınlarından korunmak değil, mahkeme sırasında yetkililerin duygularını gizlemelerine olanak sağlamaktı.
1700’lerde bir İngiliz gözlükçü, renkli camların bazı göz hastalıklarında işe yarayabileceğini düşündü.
James Ayscough adlı bu adam, genellikle güneş gözlüklerinin mucidi olarak görülür. Bunu güneşten korunmak için yapmasa da renkli camlı gözlükler günümüzde de modaya hayat veriyor.
Modern güneş gözlüklerinin ilk örnekleri 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktı.
Frenginin gözlerde oluşturduğu ışığa karşı hassasiyet için sarı ve kahverengi merceklerden gözlükler üretilmiştir. Böylece hastaların gözlerinin bir nebze olsun rahatlaması amaçlandı. Zamanla bu gözlükler tıbbi amaçların ötesine geçerek ünlü kişilerin simgesi haline geldi.
1920’lerde ünlü film yıldızlarının kamera karşısına güneş gözlüğü ile çıkması adettendi.
Gözlükleri sadece güneşten korunmak için değil, aynı zamanda insanların onları tanımasını zorlaştırmak için de kullanmışlardır. Bir diğer neden ise ünlü yıldızların film yapımlarında kullanılan güçlü ışıklardan dolayı gözlerinde oluşan kızarıklık ve hassasiyet olduğu söyleniyor.
Elbette güneş gözlüklerinin popülaritesi, Sam Foster’ın 1929’da seri üretime başlamasından kaynaklanıyordu.
Halen ünlü bir güneş gözlüğü markası olan Foster Grant, bu Amerikalı iş adamı tarafından kuruldu. Elbette güneş gözlüklerinin de moda dünyasında büyük etkisi oldu. 1938’de ‘Life Magazine’ şu yorumu yaptı: ‘Şehrin sokaklarında orijinal bir çılgınlık patlak verdi. Güneş gözlükleri ülke çapında binlerce kadını büyüledi…’
30’lu yıllarda ilk polarize camlar üretilmeye başlandı. Bu camlar güneşten gelen ultraviyole ışınlarını engellemeyi başardı.
İkinci Dünya Savaşı’nda Amerikalı pilotlar tarafından da kullanılan bu gözlükler aslında gözleri güneşten korumak için yapılan ilk gözlüklerdi. Ardından Ray-Ban kendi tasarladığı ‘havacı’ gözlüklerini piyasaya sürdü. Marka bu yeşil camlı güneş gözlükleri ile kesime damgasını vurmuş ve itibarını güncel tutmuştur. Güneş gözlükleri, moda dünyasının ve göz sağlığının en değerli ürünlerinden biri olarak hala popülerliğini koruyor.
Güneş gözlüklerinin bu kısa tarihi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlara hoş geldiniz! ?
haber-erbaa.com.tr